arrow_drop_up arrow_drop_down
7 november 2013 

Zinvol leven? Geef in 6 stappen zin aan je bestaan!

Wanneer leid jij een zinvol leven, dat is een vraag die menigeen zichzelf nu en dan stelt. Echter, het antwoord verschilt van persoon tot persoon. Immers iedereen heeft andere dromen, idealen en doelen.

Wat vind jij belangrijk? Wat maakt je blij en tevreden? Waaruit put je energie? In dit artikel aandacht voor hoe je in 6 stappen zin geeft aan je bestaan.

Stap 1: Doe wat je het allerleukst vindt dan leid jij een zinvol leven

Doen wat je leuk vindt, geeft een prettig gevoel. Zorgt voor voldoening en houdt je geïnspireerd. Geef je anderen graag advies? Zing je het liefst de hele dag? Verslind je elk boek dat uitkomt? Ben je een kei in het organiseren van bijeenkomsten? Enzovoort? En doe je momenteel niets met die talenten? Wellicht is het tijd je focus te verleggen en datgene te gaan doen wat je geweldig vindt. Want, door je leven een doel te geven, maak je je leven stukken zinvoller. Je voelt je gelukkiger en hebt veel meer energie.

Stap 2: Houd je bezig met zaken die je aan het hart gaan

Iets voor je medemens betekenen, kan je een enorm goed gevoel geven. Je betrokken en gewaardeerd voelen. Of je nu graag daklozen helpt, je inspant voor kinderen in de derde wereld, actievoert tegen dierenleed, strijdt voor meer groen in je leefomgeving of een kinderspeelplaats. Gewoon dingen doen die je raken en je daar belangeloos voor inspannen geven een ontzettend fijn gevoel. Dus vestig je aandacht op zaken die je aan het hart gaan en ga ervoor. Volg je hart, want ook dan leid jij een zinvol leven.

Stap 3: Beleef plezier aan de kleine dingen in je leven

Het antwoord op leid jij eenzinvol leven zinvol leven draait niet alleen om grote en meeslepende dingen doen. Zeker ook de kleine en meer dagelijkse zaken geven het leven glans, zorgen voor blijdschap en ook levensvreugd. Heb daarom eveneens oog voor je naaste en je omgeving.

Vul je hart met de schaterlach van je kind, adem die koude vrieslucht met volle teugen in en snuif die frisse ochtenddauw op. Dompel je erin onder en onderga de sensatie van die kleine dingen proeven, ruiken, voelen, horen en zien. Geniet er volop van!

Stap 4: Wees flexibel en go with the flow

Leid jij een zinvol leven doordat je duidelijke doelen hebt voor de korte en lange termijn? Die je vervullen met plezier en energie? Dat moet ontzettend fijn zijn. Echter, ben je bereid je doelen aan te passen als je leven veranderd? En een nieuwe uitdaging aan te gaan? Immers, je weet nooit wat er op je pad komt en hoe het balletje gaat rollen. Realiseer je dat als je invulling zoekt voor je zingeving in het leven. Wees dan niet star, maar flexibel en bereid to go with the flow. Je zult merken dat je dat nog meer geluk en plezier brengt, omdat je openstaat voor nieuwe ervaringen en veranderingen.

Stap 5: Neem kleine stapjes

De vraag leid jij een zinvol leven beantwoorden met een drastische wijziging van je leefwijze is helemaal niet nodig. Vaak is een kleine verandering in je manier van doen en denken al voldoende om meer plezier en levenslust te ervaren in je dagelijkse bestaan. Probeer het gewoon. Maak je leven zinvoller door kleine stapjes te nemen. Je zult merken dat je je ook dan snel lekkerder voelt, meer lol hebt en blijer in het leven staat.

Stap 6: Toon je liefde aan anderen

Liefde is een sterk gevoel, want het kan je enorm gelukkig maken. Of het nu gaat om je liefde voor je partner, kinderen, familie en/of vrienden. Toon je liefde onder andere door een dierbare te knuffelen, oprecht te luisteren naar verhalen van je kinderen en open te staan voor een vriend(in) met problemen. Die liefde en aandacht die je geeft, maakt het leven van degenen om je heen fijner, mooier en warmer. Lukt je dat? Ook dan leid jij een zinvol leven. Want, door liefde te geven, ontvang je ook liefde en dat maakt je ook gelukkiger.

Zelf ben ik erg benieuwd wat jij doet om het leven zin te geven. Leid jij al een zinvol leven? Of heb je al plannen om je leefwijze te veranderen in een meer zinvol bestaan? Laat je reactie achter onderaan de pagina, ik ben erg benieuwd!

Marion Meij

Door

Marion Meij

op 16 December 2013

Jazeker leidt ik een zinvol bestaan. Met name sporten in de buitenlucht en genieten van de natuur geven me veel energie. Maar ook werken al vrijwilligster bij mensen in hun laatste levensfase. Het geven van liefde geeft mij enorm veel voldoening. En heeeeel veel humor. Iets aardigs zeggen of alleen een glimlach kost niets en brengt zoveel. Hartegroet, Marion Meij

Albert Sonnevelt

Door

Albert Sonnevelt

op 18 December 2013

Hoi Marion, Volgens mij ben je supergoed bezig! Ik zou zeggen; deel het uit aan iedereen die het wil en kan ontvangen... Met hartelijke groet Albert Sonnevelt

Lore

Door

Lore

op 18 August 2014

Een zinvol bestaan haal ik niet enkel uit de zaken die ik graag doe of de glimlach die ik bij anderen op het gezicht tover door een vriendelijk woordje, briefje, knikje. Soms zijn het die kleine extra moeites die me een zinvol gevoel geven: niet alleen het onkruid van je stoep verwijderen, maar even die ven je buur ook weghalen. Iemand helpen met boodschappen dragen al weet je dat je niet echt de tijd hebt. Dat extra tevreden gevoel, ook al zien anderen die niet altijd, dat geeft mij een reden van bestaan. Een geheime weldoener zijn, doet mij elke dag opnieuw stralen.

Albert Sonnevelt

Door

Albert Sonnevelt

op 22 August 2014

Beste Lore, Mooi om te lezen dat jouw leven vooral draait om het leveren van een bijdrage aan je medemens. Voor mij is dit de basis van geluk! Blijf vooral doorgaan met jouw inspirerende contributie aan de wereld. Want een goed voorbeeld doet immers goed volgen :) Met hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Fran

Door

Fran

op 9 February 2015

Goedemorgen Albert, waar moet ik beginnen? Bij het begin...Ik ben 58 jaar en ernstig slechthorend. Ik hoor veel maar versta weinig. Soloapparatuur =de smartlink maakt één op één gesprekken mogelijk. Ben daar blij mee. Een genetische aandoening DFNA9 maakt dat mijn evenwichtsorgaan is uitgevallen en dat veroorzaakt veel disbalans. Waar ik letterlijk en figuurlijk over struikel is ....HET DOSEREN VAN MIJN ENERGIE. Zooo moeilijk, ik kan die bewuste middenweg niet bewandelen. ALLES OF NIETS! Heb je een tipje? Mijn motto is: IK WORD EN BEN EEN VROLIJKE DOVE! Met vallen en opstaan! Groetjes Fran.

Binhan

Door

Binhan

op 6 September 2015

Beste fran, Ik denk vooral dat je goed gewaar moet zijn van je energie die komt van je geest en lichaam. Probeer daar balans in te vinden. Kijk hoe de energie maar ook vermoeidheid opkomt en ook weer wegebt. Probeer op tijd te handelen als je de vermoeidheid op ziet komen, en pak de je momentje rust voordat je energie al doorheen is gejaagd. Mediteren helpt hierbij, om gewaar te zijn van alles om je maar ook wat er in je gebeurt. Succes!

peer de eer

Door

peer de eer

op 12 February 2019

Fran, je bent een echt goed voorbeeld van een legend. niemand anders zou jou pad kunnen bewandelen ;)

bianca

Door

bianca

op 23 February 2015

Hallo albert ik ben nu 41 jaar jong maar heb denk ik wel levenservaring van iemand van 80jaar achter de rug. Ik heb veel moeten knokken tot de dag van vandaag nog steeds.ik zal je die verhalen besparen. Maar het allerbelangrijkste is gezond zijn en liefde. En als je je leven met alles in belans kunt houden voorkom je heel veel ellende in je leven.en heeft je leven ook vele mooie momenten. En als je uit alle negatieve ervaringen iets positiefs haalt dan maakt het je alleen sterker.het leven kan bikkel hard zijn ,maar het antwoord naar geluk is hoe kom je er weer uit. En hoe positiever je eruit komt hoe sterker en mooier het leven zal worden. Dat is zeker mijn ervaring nooit opgeven voor elk probleem is een oplossing maar wel actie ondernemen want niks komt vanzelf.

Gerda

Door

Gerda

op 24 September 2015

Hallo Albert, ik ben al heel lang op zoek naar de zin van het leven. Heb regelmatig last van periodes van depressiviteit en juist dan speelt die vraag extra. Maar komt die vraag voort vanuit depressie of gaat het om iets veel existentiëlers? Nu heb ik deze pagina van jou gelezeN en blijkt dat ik al een redelijk zinvol leven heb. Ik doe vrijwilligerswerk in financiële hulpvelening en pryschiatrie, ben dol op mijn lieve hond en doe veel activiteiten met haar. Probeer er voor anderen te zijn. Ik was me er echter tot nu toe niet van bewust, dat dit nu zinvol leven is. Dacht altijd aan iets 'veel groters'.

Reactie plaatsen