arrow_drop_up arrow_drop_down

Stress klachten: 5 veelvoorkomende lichamelijke gevolgen!

Stress klachten ontstaan bijvoorbeeld door dagelijkse irritaties als files, werkdruk en een druk gezinsleven. Maar ook langdurig gepest worden, een schokkende of ingrijpende gebeurtenis meemaken, zoals echtscheiding, overlijden dierbare of een overval veroorzaken stress. Krijgt je lichaam geen kans en tijd zich te herstellen van de stressvolle situatie? Dan kan het voor allerlei gezondheidsklachten zorgen. Hieronder 5 lichamelijke gevolgen van stress. Herken de klachten en doe een stapje terug!

Lichamelijke reactie in stressvolle situaties

Ervaar je stress? Dan reageert je lichaam. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart klopt sneller, spieren spannen zich, je ademhaling versnelt en je spijsvertering vertraagt. De adrenaline in je lichaam zorgt voor deze reacties. Daarnaast produceert je lichaam cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat, je stofwisseling versnelt en je meer energie hebt om de stress aan te pakken. Is de stressvolle gebeurtenis voorbij? Dan glijdt normaalgesproken de spanning van je af en komt je lichaam tot rust. Gebeurt dat niet? Blijft de stress voortduren? Dan kun je allerlei lichamelijke stress klachten krijgen.

Om inzicht te krijgen in de 5 meest voorkomende lichamelijke signalen van stress kun je onderstaande video bekijken:

Veelvoorkomende lichamelijke stress klachten

Speelt stress je parten? Door alledaagse ergernissen als geluidsoverlast door de buren, financiële zorgen, relatiestrubbelingen, traumatische ervaringen, pesterijen et cetera? Kamp je tevens met allerlei vage lichamelijke pijntjes en kwaaltjes, zonder dat je een directe oorzaak kunt vinden? Misschien is stress de boosdoener. Hieronder vind je 5 belangrijke lichamelijke stress klachten:

Stress klacht 1: Hoofdpijn

Een van de meest bekende stress klachten is hoofdpijn. Vaak wordt het ook aangeduid met spanningshoofdpijn. Je hebt het gevoel dat er een band strak om je hoofd zit. De pijn is dof en drukkend, maar niet heftig en intens. Die spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door de continue spanning in de spieren rond je voorhoofd, hals, nek, schouders en soms ook de rug.

Stress klacht 2: Nek- en rugproblemen

Naast hoofdpijn kun je door langdurige stress ook nek- en rugklachten ondervinden. Door de spanning die je ervaart, span je namelijk vaak ongemerkt je nek-, schouder- en rugspieren. Doe je dit steeds en relax je niet? Dan gaan je spieren verzuren en pijnlijk aanvoelen. Ook pijnlijke kuiten en stijfheid zijn klachten die samengaan met lang gestresst zijn. Herken je dit? Gun jezelf een break en zoek de oorzaak van je stress om je stress klachten te verhelpen.

Stress klacht 3: Maag- en darmklachten

Tijdens stressvolle situaties kun je last krijgen van maag- en darmklachten. Je spijsvertering functioneert op zo’n moment namelijk op een laag pitje. Je lichaam pompt namelijk meer bloed naar je spieren waar het veel energie nodig heeft. Hierdoor kan je druk op de maag voelen, geen zin in eten hebben en misselijk zijn. Duurt de spanning voort? Dan kan het leiden tot gewichtsverlies. Ook komt gewichtstoename voor, omdat je last kunt krijgen van eetaanvallen en enorme trek in zoetigheid door bloedsuikerschommelingen. Heb je last van stress? Probeer gezond en regelmatig te eten en kies het liefst voor gezonde tussendoortjes.

Stress klacht 4: Hartkloppingen

In stresssitustress klachtenaties klopt je hart sneller om je spieren snel van zuurstofrijk bloed te voorzien. Daardoor stijgt je hartslag. Duurt de stress voort? Dan wordt je hart zwaar belast. Het gevolg ervan kan zijn een hoge bloeddruk, hartkloppingen of onregelmatige hartslag. Ook angst- en paniekaanvallen ervaren behoort tot de stress klachten, want  hartkloppingen worden nogal eens verward met een hartaanval. Dat zorgt voor paniek wat leidt tot overmatig zweten, versneld ademhalen en het gevoel hebben flauw te vallen.

Stress klacht 5: Slapeloosheid

Ook slapeloosheid is kenmerkend voor continu stress ervaren. Stresshormonen maken je immers rusteloos en zetten aan tot piekeren. Je lichaam krijgt daardoor niet de rust die het nodig heeft. Als gevolg krijg je niet de kans om in je slaap dagelijkse indrukken, gebeurtenissen en dergelijke te verwerken of een plaats te geven om de volgende dag fris en met een schone lei te beginnen. Je slaapproblemen kunnen (over)vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en somberheid in de hand werken. Ondervind je deze klachten? Onderneem dan actie. Praat erover, neem een time-out en/of zoek (online) hulp.

Herken je de hierboven genoemde stress klachten? En weet je dat er zaken in je leven spelen die zorgen voor (extra) spanningen? Kom dan in actie. Je gezondheid is erbij gebaat. Begin met  ontstressen. Lukt je dat niet alleen of met steun van je partner, familie, vrienden en dergelijke? Ga dan naar je huisarts die weet waar je de juiste hulp kunt krijgen.

 

 

Barbara

Door

Barbara

op 20 September 2016

Beste Albert, Kan je uitleggen hoe stress tot darmklachten leidt. Is het hetzelfde mechanisme als bij ontstaan van maagklachten of juist spelen hormonen en neurotransmitters meer rol?

ank van Beek

Door

ank van Beek

op 25 September 2016

hier ben ik het hellemaal mee eens mijn leven zit vol met stress ik ben langzaam en wil alleds op tijd om mee tekunnen draaien zit ook in een rolstoel en ben het vaak niet mee eens dat alles maar moet kunnen mijn nek is stuk dus ik voel niet waar de stress zit dus ga er van uit als ik onrustig word dat stress is

Albert

Door

Albert

op 26 September 2016

Beste Barbara, over de relatie tussen darmklachten en hormonen zijn verhelderende Youtube filmpjes van Ir. Ralph moorman. Hij is levensmiddelentechnoloog, maar bovenal expert op het gebied van hormonen. Ik beveel je zijn filmpjes van harte aan. https://www.youtube.com/user/rgmoreman Ook op zijn website de Hormoonfactor tref je nog meer info aan. Veel succes! Hrt grt Albert

Joep

Door

Joep

op 23 September 2017

Hoi barbara, darmklachten zijn het gevolg van het lichaam dat zijn 'aandacht' verplaatst. Als je last heb van chronische stress dan gaat je lichaam er voor zorgen dat de stress situatie gehandhaafd wordt. Dit gaat ten kosten van andere lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, met darmklachten als gevolg. Deze info komt de de Universiteit Twente: https://www.utwente.nl/nl/hr/vgm/gezondheid/gezonde-leefwijze/stress/oorzaken-gevolgen/#gevolgen-van-stress

Albert

Door

Albert

op 26 September 2016

Beste Ank, Het lijkt me bijzonder zwaar wanneer je jouw leven vanuit de rolstoel moet meemaken. Daar is veel moed, acceptatie en vertrouwen voor nodig. Ik realiseer me dat het soms anders praten is over stress of burn-out, wanneer er nog voldoende bewegingsruimte is. Ieder zal echter zijn of haar uitdagingen in het leven op een unieke wijze moeten aangaan. Daar is meestal geen gebruiksaanwijzing voor. Ik heb een diep respect voor de weg die je gaat. Albert Sonnevelt

Gilena

Door

Gilena

op 24 January 2017

Ik heb sinds 22 dec 2016 vreselijke constante rechts, rug schouder en nek pijn. Via huisarts 2x per heb ik fysiotherapie. Bij draaien en aanraking van nek, voel ik stekende pijn rechts en midden hoofd. Ook pijn onder borst links trekt naar achter toe. Fysio heeft niet echt geholpen. Ik heb wel wat stress.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste Gilena, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Tamara

Door

Tamara

op 7 July 2017

Misschien is Body Stress Release een therapie om eens uit te proberen.

Chrissy

Door

Chrissy

op 6 February 2017

Ik heb een verschrikkelijke baas en die levert mij stress op Heb pijn bij mijn schouders daarvan

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste Chrissy, dank voor het delen. Dit soort situaties vraagt een voortdurende zorg voor jezelf. Er altijd weer liefdevol bijblijven en wanneer het te lastig is om het zelf aan te pakken, dan is het toch verstandig om er professionele hulp bij te vragen. Veel sterkte, Albert

jennie

Door

jennie

op 23 February 2017

de laatste teid hep ik veel stres dat kom door de sosiale werkplaats ik moe veel werk doen en dat kan ik nie aan ook slaat mij vriend me vaak en daarom hep ik stres en ook wort ik soms gepest door mense op strat dat is heel ferfelend voor my ik hoop dat je my kan helpe albert dat zouw heel vijn sijn

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 27 March 2017

Beste Jennie, ik schrik van jouw noodkreet .Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Warme groet Albert

jo

Door

jo

op 10 March 2017

Ik heb enorme stress,sinds ik al 5 tal keer op spoed ben terechtgekomen met voorkamerfibrilatie(vkf)heb constant angst dat ik het terug ga krijgen,met de minste infectie of langdurige spanning heb ik het zitten,je zit in een cirkel...gelaatstrekking,spannig hals hees,verward,angstig zonder reden zomaar,neem ik een dafalgan codiene voel ik me uur erna veel beter,ook als ik slaappil neem,maar je krijgt het erna eens zo erg

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 27 March 2017

Beste Jo, er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

Joep

Door

Joep

op 23 September 2017

Hoi barbara, darmklachten zijn het gevolg van het lichaam dat zijn 'aandacht' verplaatst. Als je last heb van chronische stress dan gaat je lichaam er voor zorgen dat de stress situatie gehandhaafd wordt. Dit gaat ten kosten van andere lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, met darmklachten als gevolg. Deze info komt de de Universiteit Twente: https://www.utwente.nl/nl/hr/vgm/gezondheid/gezonde-leefwijze/stress/oorzaken-gevolgen/#gevolgen-van-stress

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 25 September 2017

Hey Joep, top dat je feedback geeft. Daar hebben de andere lezers zeker iets aan. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

Arjen de Haan

Door

Arjen de Haan

op 15 October 2017

Hallo Albert en lezers, Ik kreeg vorig jaar na jarenlange spanning van zowel prive(vooral), als werk ineens een opgezette harde buik en maagklachten als opboeren en slechte ontlasting(prikkelbare darm). Ik ben nu 10 maanden verder en heb inmiddels hulp gehad van psychologe, psychosomatisch therapeute en neurofeedback om mijn slapeloosheid te behandelen. De slapeloosheid is voor mij het probleem. Ik sliep eerst begin dit jaar na de hevige stressreactie nog 5 uur, maar even later sliep ik helemaal niet meer in, dus ik slaap gewoon niet. Op aanraden van dokter ontspanningstabletjes gekregen waardoor ik wel inslaap, maar ;s nachts toch 1 tot 2keer wakker en vaak het gevoel niet meer goed verder te slapen. Ik heb de medicatie echt nodig, want homeopatische middelen sloegen gewoon niet aan. Mijn hartslag is ook continue snel,dag in dag uit. En dat is nu zeker 8 maanden zo. Ben maar begonnen met lichaamsbeweging en letten op mijn voeding. Word over een week eindelijk geholpen door het slaapcentrum. Ik ben best wel bang, maar hier heb ik niets aan. Enige negatieve gedachten en de polsslag(adrenaline) gaat weer omhoog. Ik zit in de bijstand en krijg een traject voor mensen met burnout of overspannen zijn niet vergoed. Dus moet ik maar zien hoe ik zelf beter word. ben inmiddels wel erachter dat ikzelf anders in het leven moet gaan staan, want dit is de oorzaak van dit alles. Ik hoop echt dat de adrenaline/cortisol gaat dalen als ik mezelf nu echt ga aanpakken(ten goede), want door de continue snelle hartslag kom ik gewoon niet in slaap. Ik wil hier niet aan overlijden als het even kan. Zijn er mensen met dezelfde ervaring. het is best beangstigend dat je gewoon niet in slaap valt nu zonder medicatie. En dan word je ook nog te vroeg wakker soms waarna je niet meer doorslaapt. Ik wil echt veranderen, Ik moet wel! Wie heeft nog goede bruikbare tips, en Albert als ik door jouw geholpen wil worden, kun je mij dan helpen om weer in balans te komen. Ik moet het natuurlijk zelf uitvoeren en ook inzien waar ik mee bezig ben geweest. Ik sliep de afgelopen jaren altijd goed, en wil dit terug. Hier heb ik echt alles voor over, ook al gaat dit even duren mogelijk. Slaap is essentieel.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 30 October 2017

Beste Arjen, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag en dat je al diverse vormen van hulp hebt gezocht. Er kunnen in jouw geval ook lichamelijk oorzaken zitten aan de psychische klachten. Dan denk ik vooral aan een verstoorde hormoonbalans. Graag verwijs ik door naar een expert op dat gebied: Ralph Moorman. http://www.dehormoonfactor.nl/ Wellicht dat je met zijn informatie weer een stukje verder komt. Veel sterkte! Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Bianca Bouman

Door

Bianca Bouman

op 25 April 2018

Hallo Albert, mijn moeder kreeg op 17 januari aanval in hoofd. Duizelig en misselijk. Dokter zei ontstoken evenwichtsorgaan. 3 dagen later wat beter gegaan maar begin feb weer zo'n enge aanval in hoofd/ alles draaide. Ze heeft toen betahistine gekregen. Ze heeft ook al vanaf feb een soort ontstoken oog waar ze maar niet vanaf komt (al 4 soorten druppels/zalf gekregen) Maar al met al heeft mijn moeder dat beklemmende drukkend gevoel pijn in haar hoofd, momenten wel eens goed. Voelt het bij voorhoofd, ogen en neus, maar verplaatst dan ook wel eens naar achteren. Ook druk op achterhoofd nu dus. Ze is vorige week naar KNO-arts geweest. Wel een oorprop uit haar oor gehaald. Evenwicht testen/onderzoeken waren goed. Nu pas 25 mei een ENG test. Maar wij (moeder , zus en ik) worden hier moedeloos van. Mijn moeder ook angstig aan het worden door dat enge gevoel iedere keer. Hoop dat je mij/ons kan helpen. Dit duurt allemaal te lang (vanaf half januari al bezig) Grt Bianca

sandra

Door

sandra

op 21 September 2018

ik heb steeds last van hartkloppingen , ik wil er nu wel eens vanaf. volgens ziekenhuis heb ik stress want de uitslagen waren goed. ik zou graag tips en enz willen.

Vincent Rondwijk

Door

Vincent Rondwijk

op 28 May 2019

Stress heeft inderdaad vaak een uitwerking op het lichaam. Ik merk ook vaak dat ik bij stress last krijg van mijn nek en schouders. Het is in principe een teken dat aan stress lijdt en een seintje om er iets aan te doen denk ik. Neem het altijd serieus en neem rust wanneer dat nodig is.

Natalie

Door

Natalie

op 16 July 2019

Soms weet jij niet dat je aan stress lijdt, maar weet je lichaam het wel. In mijn vorige baan had ik constant last van darmklachten die leken op geïrriteerde darmsyndroom. Die gingen vanzelf weg toen ik van baan veranderde. Ik had niet in de gaten dat de klachten veroorzaakt werden door de druk van de werkomgeving.

Reactie plaatsen