Paniekaanvallen voorkomen? Voorkom je angst voor de angst!
arrow_drop_up arrow_drop_down
25 juni 2013 
in Angst

Paniekaanvallen voorkomen? Zo voorkom je angst voor de angst!

Paniekaanvallen voorkomen, hoe doe je dat? Raakte je onlangs in een drukke rij bij de kassa van de supermarkt zonder aanleiding in paniek? Mijd je daarom nu liever dergelijke situaties uit angst voor herhaling? De kans is groot dat je last hebt van angst voor de angst. Het wordt ook wel anticipatie-angst genoemd. Je anticipeert als het ware op de mogelijkheid in paniek te raken. Hoe kun je de bijbehorende paniekaanvallen voorkomen? Leer in dit artikel hoe angst voor de angst ontstaat en krijg tips hoe je paniekaanvallen kunt voorkomen.

Hoe ontstaat angst voor de angst?

Als je last hebt van angst voor de angst verbind je je emotie aan een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld die drukke rij bij de kassa. Sta je weer in zo’n rij? En denk je ondertussen: ‘Oh, als ik maar niet weer angstig wordt, want ik heb een hekel aan drukke rijen’. Dan neemt de spanning in je lichaam toe en de kans is groot dat alleen al die gedachte een nieuwe paniekaanval uitlokt.

Je gaat je naar voelen en denkt: ‘Daar komt het weer’ en dat zie je als een bewijs van je gelijk: rijen maken mij angstig. Ervaar je dat een paar keer? Je gaat dan liever plekken met rijen uit de weg. Door dit vermijdingsgedrag neemt je angst echter alleen maar toe, want je belandt in een vicieuze cirkel. Je durft nergens meer naartoe uit angst voor de angst, ofwel: een nieuwe paniekaanval.

Je angst voor de angst de baas blijven en paniekaanvallen voorkomen

Er zijn allerlei zelfhulpmethoden om je angst voor de angst te voorkomen. Want, die angst kan enorme proporties aannemen, getuige ook een tegeltjeswijsheid dat vaak wordt aangehaald bij anticipatie-angst, namelijk: ‘De mens lijdt dikwijls ’t meest, door ’t lijden dat hij vreest. Doch dat nooit op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen dan God te dragen geeft.’ Hieronder zetten wij een aantal veelgebruikte manieren op een rij die dergelijke paniekaanvallen voorkomen.

Doe ademhalingsoefeningen

Regelmatig ademen, maakt je rustiger. Haal bijvoorbeeld adem door je buik dat helpt je ontspannen en draagt ertoe bij dat je meer controle over de situatie krijgt. Je kunt immers niet tegelijkertijd angstig zijn en je op je ademhaling focussen. Het eindresultaat? Je gaat je sterker voelen, omdat je invloed kunt uitoefenen en helpt je paniekaanvallen voorkomen.

Span je lichamelijk in

Ga lekker, fietsen, wandelen, hardlopen of zwemmen. Bewegen helpt namelijk je adrenalineniveau te normaliseren. Daarbij maakt regelmatig bewegen je gelukkiger en minder vatbaar voor stressvolle situaties die eventueel een paniekaanval kunnen uitlokken. Door regelmatig intensief te bewegen maak je bovendien serotonine aan, stofjes die bijdragen aan je geluksgevoel.

Zorg dat je fit bent

Gezond eten en voldoende slaap dragen bij aan een betere conditie; lichamelijk en geestelijk. Je voelt je uitgerust en fit waardoor je minder last van je angst voor de angst zult hebben.

Paniekaanvallen voorkomenHoud een dagboekje bij

Schrijf de gedachten die je bezighouden op. Dus, waar ben je bang voor en wanneer? Wat voel je en hoe reageer je? Misschien kun je zo achterhalen of je angst voor de angst reëel is of overschat je bepaalde situaties? Het bijhouden van een dagboekje is een handige methode om je angst te leren relativeren. Noteer ook die relativerende gedachten, want het helpt je zeker  paniekaanvallen voorkomen.

Maak een spiekbriefje

Maak een lijstje met alleen maar positieve gedachten. Schrijf die op een briefje óf maak een overzichtje ervan in je smartphone. Neem dit briefje altijd mee, waar je ook naartoe gaat. Voel je op een gegeven ogenblik dat de paniek zich meester van je gaat maken? Pak dan het spiekbriefje tevoorschijn. Het helpt je rustiger te blijven.

Wees voorbereid

Door de situatie die je angst inboezemt te vermijden, maak je het probleem alleen maar erger. Ga de confrontatie aan en realiseer je dat zowel de emotie als lichamelijke reactie van voorbijgaande aard is. Probeer jezelf wel voor te bereiden op je angst. Dus bedenk voor je weggaat wat er eventueel kan gebeuren en hoe je ermee om kunt gaan.

Leid jezelf af en leer  paniekaanvallen voorkomen

Kom je in een situatie terecht die wel erg angstig is? Laat je dan niet meeslepen, maar leid jezelf af. Richt je aandacht ergens anders op. Kijk bijvoorbeeld naar de mensen om je heen. Wat doen zij? Welke kleding dragen zij? Of geef jezelf een opdracht. Zeg het alfabet achterstevoren op óf tel terug van vijfhonderd naar nul in stappen van drie. Doordat je je focust op andere zaken krijgt angst minder gemakkelijk vat op je.

Hulp zoeken bij angst voor de angst

Luk het je niet om je anticipatie-angst onder controle te krijgen? Zoek dan hulp. Schroom zeker niet, want er zijn meer mensen met paniekklachten. Volgens onderzoeken heeft 5 tot 13% van de Nederlanders ooit wel eens een paniekaanval gehad. Wil jij je paniekaanvallen voorkomen? Praat erover met iemand die je vertrouwt of ga naar je huisarts. Des te eerder je hulp zoekt, des te kleiner is de kans dat de angst voor de angst vat op je leven krijgt.

Wil

Door

Wil

op 12 March 2015

Volgens mij weet de schrijver van dit artikel niet wat een paniekaanval is en dat dit helemaal niets met angst te maken hoeft te hebben en zeker geen reactie op angst of komende angst is. Ademhalingsoefeningen, zorgen dat je fit bent en al dat soort dingen zoals hier omschreven is werkelijk de grootste onzin. Eigenlijk is dit hele artikel flauwekul!

Bram

Door

Bram

op 27 October 2015

Kun je je reactie onderbouwen? Want een artikel afkraken is niet zo moeilijk. Waarom staat een paniek aanval los van angst?

David

Door

David

op 12 December 2015

Angst heeft wel degelijk een relatie tot een paniekaanval. Stel je gaat naar een stadion waar het erg druk is en je hebt van te voren al angst van o als dat maar goed gaat je piekert en dan kun je bijna voor 95% ervan op aan dat zodra je in het stadion bent je raar gaat voelen en het gevolg is paniekaanval

jess

Door

jess

op 31 January 2016

Mijn paniek aanvallen komen wel door angst. Of ik ben bang dat ik een paniek aanval krijg of ik ben bang dat er iets met mezelf gebeurd zoals flauwvallen of erger. Daardoor raak ik in paniek. En inderdaad door dingen toch te doen kom je er vanaf. Dat is er moeilijk maar doot ademhalingsoefeningen of afleiding kan dit inderdaad makkelijker worden.

Diny

Door

Diny

op 29 May 2016

Ben het helemaal met je eens. Het is angst voor angst en dat slaat om in paniek en ademhalingsoefeningen helpen wel. Want je gaat fout ademhalen en dan krijg je het ook nog benauwd.

F.

Door

F.

op 17 December 2016

Mee eens! Iedereen roept maar wat op internet en vaak doet het meer kwaad dan goed.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Dank voor je reactie F., hartelijke groeten Albert

Bamboosjikker

Door

Bamboosjikker

op 10 June 2017

Paniek is per definitie angst, weliswaar in een extreme en acute vorm.Door het te beschouwen als iets buiten categorie, werk je de situatie in de hand. Self fulfilling prophecy. Truukje dat bij mij helpt, is banaliseren door te zeggen tegen mezelf : " ik ga mss een paniekaanval krijgen, so what.....? Er is nog niemand van gestorven". En dan de focus verleggen. Het ligt mss od loer, maar laat het daar maar liggen. Waar ik me meer zorgen over maak is de medicatie die ik krijg toegewezen. Bijwerking: angstoornis. Het perfecte medicijn objectief en marketinggewijs. En het venijn zit hem id staart: gewenning ah medicijn, dus stelselmatig opbouwen om de rust te onderhouden en dan zeer traag afbouwen met lichte ontwenningsverschijnselen waaronder dus angstig voelen. Cirkeltje rond. Duivels geniaal.

Alysha

Door

Alysha

op 8 January 2018

Hoi Wil, Ik heb zelf wel eens last van paniek aanvallen en bij mij zijn die worden die wel veroorzaakt en verergerd door angst. Vervelend dat het voor jou geen nuttig artikel is maar mij geeft het goede ideeën over hoe ik er voortaan mee om zou kunnen gaan. Het is nog al cru om het hele artikel af te kraken. Groetjes

son

Door

son

op 9 January 2018

wel ik ben het hier volledig mee eens . ik lijd al 28 jaar aan paniek , ik kom van heel ver maar er van verlost ben ik zeker niet , en ik ook heb deze dingen al allemaal geprobeerd maar niets helpt , je moet het zelf doe en grenzen verleggen , niet simpel ik zeg maar zo als je het zelf nooit hebt gehad weet je niet waar je over praat .

joke van Bruggen

Door

joke van Bruggen

op 10 January 2018

Ik ga nu zo naar de dokter ik weet geen raad meer met mijn angsten gaat de hele dag door ik blijf maar bang net nog geen 5 min .geleden weer helemaal in paniek de angst heeft zo toe genomen dat ik niet meer durf te eten

Cherry

Door

Cherry

op 13 March 2018

Veel sterkte Joke, ik herken het. Net één aanval gehad, na maanden rust :'(

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 January 2018

Dank voor je reactie Son en heel veel sterkte gewenst. Hartelijke groeten Albert

Romana

Door

Romana

op 26 December 2015

Het werkt wel degelijk. Mits je daar ook goede begeleiding bij hebt. En je zelf fit en sterk genoeg bent om door te Zetten. Een ijzeren wil. Het is wel degelijk zoals het in het hier boven geschreven artikel is beschreven. Het is erg simpel. Maar degene die er last van heeft zit vaak vast in z'n eigen patroon en voorziet enkel moeilijkheden en geen mogelijkheden.

B. Schönfeldt-Bax

Door

B. Schönfeldt-Bax

op 31 January 2016

Mijn paniekaanvallen ontwikkelen zich meestal in mijn slaap. Heel lastig dus om ze te voorkomen. Als ik wakker word zit ik er al midden in. Zweten, spierkrampen, diarree, tintelingrn door mijn hele lijf, hartkloppingen...het is zo ontzettend eng. Een vreselijk gevoel. Ik weet dat ik er niet dood aan ga maar op zo'n moment zou ik het wel willen. Als ik maar van dat rot gevoel af kom. Ik weet dat het voornamelijk te maken heeft met de dood van dierbaren. De eerste aanvallen kwamen na het overlijden van mijn moeder, daarna bij de beslissing om mijn hond in te laten slapen en nu al bij de gedachten dat ik nog veel meer afscheid zal moeten gaan nemen in dit leven.

Karin

Door

Karin

op 15 February 2016

Ik heb ook dat ik smorgens wakker word met tintelingen in mijn hoofd en door heel mijn lichaam. Druk op de borst en ja dan word ik bang en dat eindigt meestal in een paniekaanval. Daardoor durf ik niet meer zo goed te slapen. Nooit gehad en nu al 2 maanden elke ochtend. Ook als ik overdag wil slapen lukt me dat nie meer want dan ben ik een half uur in slaap en word ik weer met tintelingen in lijf wakker.

Albert Sonnevelt

Door

Albert Sonnevelt

op 6 April 2016

Beste Karin, Ook in je slaap kan je hyperventileren. De verschijnselen die je beschrijft, doen me daar sterk aan denken. Er zijn een aantal gebieden die je zal moeten aanpakken om je basisspanning naar beneden te brengen: het is de combinatie van karaktereigenschappen, emotionele ballast, dagelijkse stress en slepende omstandigheden. Vraag professionele hulp om dit aan te pakken, want het gaat helaas zelden vanzelf over. Begin bij je huisarts. Veel sterkte, Albert Sonnevelt.

Ada

Door

Ada

op 29 July 2016

Mijn paniekaanvallen komen ook door angst voor angst. Ik ben zeer stressbestendig en ook geduldig. Maar het idee "en als..." o nee dat kan ik niet aan. Het enge idee dat ik een dierbare kwijt zal raken of ik zelf dood zal gaan. Ik kan niet tegen eenzaamheid en heb verlatingsangst. Buiten voel ik me beter. Thuis als ik pieker krijg ik aanval wat begint met hyperventileren.

frederik

Door

frederik

op 5 September 2016

beste mensen ik ik loop sindskort ook weer met stress en angst.. het was al begonnen in 1994 heb 8 temesta''s perdag geslikt ben ook opgenomen geweest in antroposofische ziekenhuis in bilthoven.. ik kon ervoor alles ineens tot niks.. even naar buiten gaan mensen om je heen en denken dat ze je aanstaren angst voor angst dat er wat met je gaat gebeuren.. het komt niet ineens vanzelf het zijn meestal opgekropte emoties die je jaren bij je draagt en als maar door ben blijven gaan.. meestal de mensen die angst aanvallen krijgen zijn er te lang mee doorgelopen.. je lichaam geeft meestal van te voren waarschuwingen aan.. maar een mens kan heel moelijk naar zijn eigen lichaam luisteren.. en je gaat maar door en door.. op laatst zijn als je reservers opgebrand.. duurt jaren voor je er weer vanaf komt.. het gaat wel iederekeer stapvoets beter.. maar je kan ook weer een terugval krijgen.. maar dan moet je omhoog blijven klimmen.. want dat stuk wat je toen al had bereikt,dat kan je weer bereiken. het heeft zijn tijd nodig.. het gaat nooit helemaal over.. want de littekens blijven op je ziel zitten wat zich weer uit in lichamelijke klachten.. je leert er mee leven.. kan alleen zeggen bij mij is er na 22 jaar paniek aanval geweest had mijn hart niet meer onder controle mijn hartslag kwam wel richting de 180 per minuut ben met een ambulance meegenomen bleek ook in combinatie met een medicijn ik daar een allergiese reactie op had gekregen.. ben daarna een week benauwd met verkeert ademen in paniek weer geraakt. oplossing.. probeer kalm te blijven, doe aan ontspanningsoefening.. denk aan de positieve dingen die je al heb meegemaakt en kijk daar op terug.. ga naar buiten loop een rondje of bij een meer of een bos.. en adem door je neus rustig.. en kijk om je heen hoe moet het leven kan zijn. ik heb dus een terugval gehad maar ben met de bovengenoemde bezigheden bezig.. denk ook bij je zelf je mag er zijn.. iedereen is op aarde gekomen om er wat van op te steken.. we zijn allemaal gelijk. ik heb al sprongen gemaakt ik ben er nog niet.. maar blijf vooral niet stilzitten of liggen want daar wordt je niet beter van... ik had nog 2 tabletjes maar tijdelijk voor de rust 1 voor de middag bijgenomen... als laatste ga de angst niet uit de weg want de wereld word er alleen maar kleiner door. je moet er doorheen zal even moeilijk zijn.. maar als je het heb overwonnen.. dan ga je merken dat je steeds meer dingen aan kan..en probeer lichaam en geest in balance te houden en vermijd teveel stress. ik wens iedereen veel sterkte.. die in dezelfde situatie zitten. groet van een optimis.

Bsnoeijer

Door

Bsnoeijer

op 7 February 2017

Ja vreselijk ik ken dat ook als ik maar niet ? Bah wal een naar gevoel ..

Suus

Door

Suus

op 4 October 2017

Heel herkenbaar! Bij mij begon t ook na t overlijden van mijn oma. De overleden persoon bleef mij achtervolgen. Nu is er altijd de angst om zelf dood te gaan. Het onbekende, maar ook van dierbaren...

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 October 2017

Beste Suus, dank voor je reactie. Het is verstandig om een keer met een geregistreerde psycholoog of therapeut te babbelen. Kies wel een hulpverlener die echt gespecialiseerd is op dit gebied. Met vriendelijke groet, Albert.

Linda

Door

Linda

op 27 February 2016

Ik heb er voornamelijk buiten huis last van! In de stad of in de winkels, en dan ben ik ook zo ontzettend bang!!

Bert

Door

Bert

op 25 July 2016

Dat zijn ook mijn triggers, winkels, een drukke stad. Ben ik met mijn vrouw dan gaat het goed, maar als ik alleen loop dan ben ik bang om mezelf te verliezen/flauw te vallen (is mij een keer gebeurd door hyperventileren). Ik ben veel gaan sporten en dat heeft wel voordeel opgeleverd maar lang in een stad of in winkels lukt me eigenlijk nooit. Mijn lichaam voelt zich daar gewoon niet op zijn gemak...

Albert

Door

Albert

op 25 July 2016

Beste Bert, Hyperventilatie of paniekaanvallen zijn niet het probleem, maar het gevolg van een dieperliggende basisspanning. Zonder professionele hulp is het vaak lastig om hier in je eentje vanaf te komen. Vraag via jouw huisarts om een specialiseerde therapeut of coach die jouw verder kan helpen. hrt grt Albert

sfdhyhr
patty

Door

patty

op 15 March 2016

Ik heb ze ook als ik rustig op de bank lig dan word ik zo angstig en ga dan op mijn ademhaling Letten helaas werkt dat meestal niet dan neem ik maar een xanax maar dat is ook niet de oplossing heb nu cognitieve grdrafstherapie en hoop dat dat me helpt word er zo moedeloos van

Colle

Door

Colle

op 7 April 2016

Bij mij komt een paniek aanval wel door angst voor angst.. Was op vakantie (Polen) naar familie maar voelde me al niet lekker op de heen weg. ik was alleen gegaan want was de enige die toen vakantie had. Daar kreeg ik last van hartkloppingen. Werd bang dat er wat was met me. Uiteindelijk kwam ik in het ziekenhuis. Ze zeiden dat ik paniek aanvallen heb en dat er lichamelijk niets mis is. Ik was toen alleen en wou naar huis maar hoe als je zo ver van huis bent. Dat kan niet 1,2,3...... Sinds dien durf ik niet ver meer van huis. Ook niet even naar de stad want dat is me al te ver.. Nu hebben we een weekendje weg geboekt in mei.. je raad het al naar t buitenland. Ben zo bang normaal nooit geweest.. en het mooiste we gaan met t vliegtuig. ik kan daar niet uit... ik bereid me dus voor op een nieuwe paniek aanval. Want als ik er nu al aan denk kan ik wel janken....

Danielle

Door

Danielle

op 10 April 2016

Ik heb hetzelfde alleen bij door opgestapelde onverwerkte emoties. Ik heb ook angstaanvallen op de meest vreemde momenten, maar vnl met ver van huis. Ik heb vaak t gevoel dat ik ergens niet uit of wegkan en dan komt t...Ik was een echte wereldreiziger nu ben ik al bang om naar Lelystad te gaan (woon in gooi) maar ik g t aan en het wordt beter! Ik loop bij een psycholoog, doe yoga en mindfulness sinds kort erbij. Vandaag ga ik het harlopen of zwemmen weer oppakken conditie helpt ook. Ik drink nagenoeg geen alcohol en alleen nog decafe koffie. Ik ben hier nu twee maanden mee bezig en het gaat echt beter. Van de zomer naar de Antillen 9 uur vliegen moet ik nog even niet aan denken... Sterkte allemaal

Angela

Door

Angela

op 1 May 2016

je moet niks overhaast doen! niks is een moeten! doe alles op je eigen tijd wanneer jij denkt dat je het aankunt! dan komt het goed

Lola

Door

Lola

op 20 May 2016

Mijn angst wat ik voel in mijn borstkas komt voor uit paniek dat mijn vriend misschien een ander heeft. Kan die gedachte niet loslaten.

Petra

Door

Petra

op 26 May 2016

Bij mij is het zo erg dat ik regelmatig bij de HA zit met de vaste overtuiging dat ik een hartinfarct heb, ik slaap al maanden aan een stuk met gebroken nachten , word iedere keer met angst wakker , hartklopping variërend van extra systoles tot een hartslag die omhoog vliegt en die ik zelf niet meer onder controle krijg, ook heel vaak op die momenten misselijkheid en dat overtuigd mij er iedere keer van dat ik een hartinfarct heb . Het beheerst erg mijn leven , door mijn gebroken nachten word het alleen maar erger . De angst komt voort uit het feit dat mijn vader op 53 jarige leeftijd overleden is aan een hartstilstand en mijn moeder een aorta klep heeft die niet meer goed is. Deze angst zit erg diep bij mij dat iedere overslag die ik voel of iedere misselijkheid ik koppel aan een infarct . Erg naar dit en ik hoop er ooit vanaf te komen :(

Diny

Door

Diny

op 29 May 2016

Ook ik leef al ruim twee jaar met angst. En op de gekste momenten wordt ik heel angstig, dan knijpt het in m.n borstkas en wordt licht in m.n hoofd en denk dan steeds, nu is het echt m.n hart. Wordt er knettergek van, en weet niet meer wat ik moet doen. Ben al vaak naar het ziekenhuis geweest en dan maken ze weer een echo en zeggen dat m.n hart goed is, maar ik geloof het gewoon niet. Het wil niet in m.n hoofd geloofd worden. Ben 2 1/2 jaar geld in Thailand geopereerd aan m.n hart , een Ablatieoperatie. En denk maar stees, dat het nog niet goed is. Het gaat soms dagen goed en ineens uit het niets slaat de angst weer toe. Ben het zo zat.

gre

Door

gre

op 1 September 2016

iik kreeg een paniekaanval onderweg naar vacantie ,stond alleen buiten ,durfde absoluut niet meer te bewegen ,zeker 10 min als een sombie gestaan totdat mijn man weer terug was , sindsdien durf ik niet meer los te staan of te lopen ,en loop nu met een rollator

JJ

Door

JJ

op 23 September 2016

Inderdaad simplistisch kort door de bocht verhaal over angst en paniek. Duidelijk niet geschreven door een deskundige. Er is veel verschil tussen angst, paniek, angstaanval, paniekaanval, angststoornis en paniekstoornis. Ff alles op een hoop gooien en puur voorbijgaan aan chemie in het lichaam is zeer onverstandig. Alleen een deskundige kan een juiste diagnose stellen. Als jouw tips inderdaad zo simpel zouden werken, zou het niet zo'n groot probleem zijn. Je doet mensen daar echt mee tekort! Paniekaanvallen zijn ernstig en horen zeer serieus genomen te worden. Het is namelijk een belangrijk en serieus signaal. Sterker nog het kan gevaarlijk zijn. Iemand met een paniekaanval kan rare dingen doen en is niet echt tot kalmte te manen, werkte het maar zo simpel. Neem het serieus en ga naar een goede arts. Praat erover, niets om je voor te schamen, volg therapie of cursus met eventueel medicijnen. Het kan van tijdelijke aard zijn maar ook chronisch worden. In sommige families komt het meer voor dan in andere. En heel belangrijk: laat je niet aanpraten dat het psychisch is of tussen je oren zit. Zeker als je ernstig last van hebt: dan zijn bij wijze van spreken de stoppen chemisch doorgeslagen. Rust en medicijnen is dan het enige dat helpt.

Wim

Door

Wim

op 24 November 2016

40 jaar niet bij dokter geweest! Plotseling thuis kreeg ik aantal dagen zware hyperventilatie en angst! Op dat moment werd ik ook nog in de nacht opgebeld dat mijn vader was overleden! Heb alles kunnen afsluiten ivm veel dingen regelen crematie etc! Twee weken later kwam het heftig terug plus de angsten! Jaren roofbouw gepleegd stress in werk en overlijden vader was de druppel! Vanaf volgende week therapie

acm

Door

acm

op 1 December 2016

Ik kan me enorm inleven in alle verhalen.. Gisteravond heb ik een enorme paniek/hyperventilatie aanval gehad. Ik zou gezellig met mijn vriendinnen naar de bioscoop gaan, ladies night en had me er wel op verheugd. Voordat de film begon, nog even naar het toilet. En daar voelde ik me al raar, stukje kwijt. Kwam er niet bij op dat mijn vriendinnen nog aan de bar zaten. Nou dus naar de zaal, en ik zeg nog tegen mijn ene vriendin, ik voel me niet zo goed. We gaan zitten, we zitten nog niet eens 1 minuut en ik voelde me dus echt raar worden. Heel licht in mijn hoofd, stemmen kwamen van ver, en mijn hoofd deed zo pijn. Zo'n druk in en bovenop mijn hoofd. Met een vriendin naar buiten, blazen in een plastic zakje ( wat overigens niet gaf ) en het rare enge gevoel ging niet weg. Ik was er echt van overtuigd dat ik een hersenbloeding zou krijgen. Ademhaling kreeg ik ook niet onder controle. Totale paniek . Mijn vriendin heeft op mijn verzoek mij naar de huisartsenpost gebracht, die zat gelukkig daar om de hoek. Kreeg geen adem, en dat nare gevoel in en op mijn hoofd ging maar niet weg. Alsof ik elk moment ook kon flauw vallen. Daar aangekomen werd ik in een rolstoel gezet en nagekeken. Toen begon ik ook enorm te trillen met handen armen en benen. Kon niet stoppen. Vroeg aan mijn vriendin, staat mijn gezicht nu ook scheef? Want dat gevoel ervaarde ik echt. Ondertussen kwam mijn man ook binnen, die had ze gebeld gelukkig. Conclusie, een zware paniek/hyperventilatie aanval. Ben vandaag niet aan het werk gegaan, want ik voel me nog steeds raar. Zwabberig,zweverig en nog een druk op mijn hoofd. Ik kan jullie vertellen dat dit echt een verschrikkelijke ervaring was. Ben nu gewoon bang en angstig. Heb de hele middag in bed gelegen, durf niets te doen. Waar komt dit dan ineens vandaan hé?

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste ACM, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een specialiseerde arts. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel beterschap! Albert

Barbara

Door

Barbara

op 6 December 2016

Het is idd een vreselijk gevoel, en het zal ook nooit wennen, ik heb er nu bijna 3 jaar last van met tussenpozen. De ene maand gaat het goed de andere heb ik er in ene drie. Bij. Ik ook spontaan begonnen en ook dezelfde verschijnselen zoals tinetelingen etc. Ik heb oxazepam gekregen om in te nemen als ik n aanval voel opkomen. Dit werkt pas na half uur maar geeft wel t gevoel van t kan niet slechter worden dan op dat moment en dat helpt mij om op dat moment rustiger te worden. Suc6 iedereen👍🏼

Sander

Door

Sander

op 13 December 2016

Ik kan me vinden in veel van de reacties hierboven. Ook ik heb moeten leren leven met angst en paniek door een gegeneraliseerde angststoornis. Ik weet hoe hevig en ingrijpend de aanvallen kunnen zijn maar gelukkig kan ik na 5 jaar ook zeggen dat je er goed mee kan leren omgaan. Hou de moed erin en blijf kijken en proberen wat voor jou werkt. Je kan je een heel gelukkig leven lijden ondanks de angst. Aanvallen zijn altijd heftig en vervelend als ze er even zijn maar ze gaan altijd weer over! Ik heb bijna iedere maand nog wel een of meerdere aanvallen maar ik richt mijn leven er niet op in. Ik richt me steeds opnieuw op de positieve zaken (die er altijd ook zijn!) en het feit dat het iedere keer weer over gaat. Probeer jezelf af te leiden en niet teveel te anticiperen op de angst. Maak jezelf niet afhankelijk van mensen of middelen maar probeer vanuit je eigen kracht te werken. Ook is praten met een vertrouwenspersoon altijd goed. Je blijft altijd leren en stapjes maken en iedere nieuwe dag brengt weer nieuwe kansen en nieuwe ontdekkingen. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd als gedaan, zeker als je in een aanval zit. Dat weet ik ook, maar het werkt echt. Iedere dag maak je weer een stapje. Als ik het kan, kan jij het ook! P.S. Luister ook eens naar de nummers 'Home' van Phillip Phillips en Ben Howard 'Keep your head up'. Bevatten mooie levenslessen en een hoopvolle boodschap voor iedereen met angsten. Keep you head up iedereen!

Mark

Door

Mark

op 10 March 2017

Beste mensen, ik heb veelvoudig last gehad (en nog steeds af en toe) van paniek aanvallen en de kern is volgens mij dat alle angst betekent dat er te weinig liefde is vanuit jezelf op dat moment. Even los van de ''gezonde'' angsten, heeft het voor bijvoorbeeld te maken met grenzen versterken en bij mezelf blijven. Zo heb ik nog soms last van hoogtevrees en gedachtes om uit het raam te springen terwijl ik niet zwaar depressief ben. Het is vooral eng dat we als mens het vermogen hebben om onszelf pijn te doen maar dat kan weer opgelost worden met liefde voor jezelf. Beetje cliché misschien maar angst verdwijnt bij mij na het loslaten van pijn en verdriet.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 27 March 2017

Beste Mark, ik vind het bijzonder hoopvol dat je al zo’n hoge mate van zelfreflectie hebt. Wanneer je al zo goed in staat bent om jouw eigen signalen te herkennen, heb je ook de gelegenheid om het patroon te doorbreken. Wanneer dit nog te spannend voor je is, adviseer ik je om een coach te vragen om je hierbij te helpen. Ik wens je een gelukkig en liefdevol leven. Albert Sonnevelt.

Angelique

Door

Angelique

op 18 March 2017

Oh wat fijn om al deze berichten te lezen, Ik voelde me zo alleen. Ook ik kamp sinds september met angst aanvallen, ik geloof ook dat het met onderdrukte emoties te maken heeft. Ik ben mijn hele leven lang super sterk geweest, en vind deze aanvallen verschrikkelijk. Met name de lichamelijke klachten. Elke keer weer denken ojee er is nu echt iets mis. Je wordt er moedeloos van. Ik merk wel dat het "werken met mijn emoties" mij rust brengt, ze te voelen, ervaren en toe te laten. Voor mij betekend angst zwakte, moeilijk te accepteren dus. Sterkte allemaal.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 June 2017

Beste Angelique, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een specialiseerde therapeut. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel sterkte! Albert

Kees

Door

Kees

op 8 July 2017

Heb sinds een paniekaanval een jaar geleden een paniekstoornis opgelopen, die beetje bij beetje weer langzaam vermindert. De eerste keer dacht ik dat ik een psychose of hersenbloeding kreeg en dat ik doodging. Het is een soort van gevoel dat je compleet over wilt nemen met als uiteindelijke doel dat je hersens zich willen afsluiten. Het ergste was dat het in het verre buitenland gebeurde en ik nog terug moest vliegen. De vliegreizen 2 weken later gelukkig (met een hartslag van 120) overleefd door middel van oordopjes in met rustige muziek en hierop blijven focussen. Ik kan gerust zeggen dat dit het zwaarste jaar in mijn leven is geweest. Het is wel fijn om te lezen dat dit redelijk normaal is en het ergste dat er kan gebeuren is waarschijnlijk, zoals ik lees, flauwvallen. Wat ik zelf nu doe is vooral: Niet meer dan 8 uur per dag slapen. Lange slaap zorgt voor een lui, moe en onwerkelijk gevoel dat samen met de chaos van de buitenwereld en de rariteit van een paniekaanval in de hand kan werken Zorg dat je genoeg dingen doet op een dag, om je hoofd leeg te maken en jezelf nuttig te voelen. Mocht dit nog niet lukken probeer dan elke dag weer iets meer te doen of te durven. Ook al voelt iets eng, verlaat nooit een situatie tenzij je echt denkt dat je in paniek gaat raken.. Vermijdingsgedrag is het slechtste. Sporten helpt ook goed. Probeer zo snel mogelijk je gewone leven weer op te pakken in hoeverre dat kan, om je normale alledaagse emoties weer te ervaren. Ik had vooral last om gezonde spanning of boosheid en het begin van een paniekaanval uit elkaar te halen. Echter heb ik wel nog wat vragen: Wat voor soort therapeuten zijn gespecialiseerd in paniekstoornissen? Wat kan ik het beste doen tijdens een zware paniekaanval?

Rob

Door

Rob

op 10 August 2017

Sinds enige tijd lig ik wakker, heb de laatste tijd veel aan mijn hoofd en nu is het volgende aan de hand. Normaal sliep ik wel aardig door maar sinds kort lig ik vaak wakker, nu hoor ik veel meer geluiden en het is nu zover dat ik zo'n beetje op elke tijd weet welke geluid er komt zoals mensen die naar hun werk gaan met b.v. motor/auto. Nu is het zo dat ik dus wakker lig omdat dat geluid weer gaat komen, maar voorheen sliep ik dus kennelijk door die geluiden heen en ik kan nu maar weer lastig doorslapen. Opzich zou het moeten kunnen dat ik gewoon weer doorslaap maar kennelijk is dit dus angst voor de angst, het betreffende geluid van de optrekkende auto's er ook maar heel kort en daarna is het weer stil dus in feite zou dit geen probleem moeten zijn maar ik blijf er maar over piekeren. Moch er iemand zijn die dit herkent, dan zie ik graag een reactie of tips over want ik wil graag weer lekker door kunnen slapen en meer kunnen verdragen.

Suzan

Door

Suzan

op 11 September 2017

Ik heb het als ik bijv op de school van mijn kinderen een informatieavond heb dan denk ik dat ik niet goed wordt en moet ik me concentreren op mijn ademhaling en wat afleiding zoeken en dan hou ik een poosje uit maar hoe kan dat toch heb ik nooit gehad ?

Ilse

Door

Ilse

op 29 September 2017

Ik heb al zo'n 4 jaar last van paniekaanvallen, voornamelijk in de auto. Heel typisch: ik ben een goede chauffeur en rijd al jaren, maar moet naar het werk een grote weg op, waar op bepaalde plaatsen geen ruimte is om langs de kant te gaan staan. Vreemd genoeg wekken die plaatsen een bepaalde angst op (hoewel ik op de rest van de weg de mogelijkheid heb om te stoppen, maar nooit die behoefte voel). Enfin, er zijn periodes dat het geen probleem is (als ik rustig en zelfzeker ben), maar ik heb periodes van veel stress (mijn problematische scheiding die al jaren duurt, een stressvolle job) en dan herbegint het liedje weer. Op dit moment vermijd ik weer die baan en rij ik via een grote omweg, omdat ik bang ben dat mijn angst zal overslaan in flauwvallen in de wagen. Ik ben mij bewust van de anticipatieangst, begrijp hoe het functioneert, cognitief is dat dus duidelijk, maar ik slaag er maar niet in om het te overwinnen. Zoals sommigen hier al zeiden, het is om moedeloos van te worden, en het vergt zeer veel energie om er telkens opnieuw aan te moeten werken.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 October 2017

Beste Ilse, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

jw.keemink

Door

jw.keemink

op 7 November 2017

ik heb er ook last van bv als ik naar een vergadering ga dan raak ik na10 min in paniek en wil zo snel mogelijk weg laatst bij een crematie ik had het niet meer de deur ging dicht van de aula en toen begon het gevoel op te komen zovan ik moet weg naar buiten want dan gaat het gevoel weg hoe kom ik hier uit

Hans

Door

Hans

op 27 November 2017

Hallo, mijn paniekaanvalen begonnen in 2013, toen vanuit het niets het leek of het beeld in mijn ogen bleef stilstaan, terwijl ik in de stad liep. Het volgende moment lag ik op de grond, net niet flauw gevallen. Was ook na drukke tijd met veel stress. Vanaf die tijd vaak paniekaanvallen in de stad, supermarkt, tijdens rijden en de laatste tijd bij visites waar ik wegloop (of vermijd). Nu afspraak via huisarts met psychiater. Zie wel op tegen mogelijke medicatie (anti depressiva) . Ik heb gehoord dat je ook met supplementen veel aan je aanvallen kunt doen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 27 November 2017

Beste Hans, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Hans

Door

Hans

op 15 May 2018

Hallo, heb antidepressiva gekregen. Ik zag er enorm tegen op, maar ben blij dat ik het aangeboden heb gekregen; ik voel me zoveel beter nu, heb weer energie en zo langzamerhand worden de dingen waar ik bang voor was beetje bij beetje weer normaal. Het is nog niet helemaal over, maar ik ben op de goede weg. Groet Hans.

joke van Bruggen

Door

joke van Bruggen

op 10 January 2018

Ik ga nu zo naar de dokter ik weet geen raad meer met mijn angsten gaat de hele dag door ik blijf maar bang net nog geen 5 min .geleden weer helemaal in paniek de angst heeft zo toe genomen dat ik niet meer durf te eten

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 January 2018

Beste Joke, dank voor jouw reactie. Een goed besluit om naar de dokter te gaan zodat je goed doorverwezen wordt. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder paniekaanvallen … Warme groeten, Albert

Reactie plaatsen