arrow_drop_up arrow_drop_down
6 juni 2014 

Depressie symptomen, zo herken je ze! 7 symptomen

Depressie symptomen kunnen de kop opsteken na bijvoorbeeld een zware tegenslag of nare gebeurtenis. Je voelt je down, ongelukkig en hebt weinig levenslust. Normaal gesproken worden die gevoelens na een paar weken minder. Blijf je je echter lange tijd somber voelen? Misschien heb je een depressie. Hieronder 7 symptomen waar je een depressie aan herkent.

Dip of depressie?

Voel je je down? Zit je niet lekker in je vel? Dan heb je waarschijnlijk last van een dip. Dit duurt vaak maar kort en is ook niet iets om je zorgen over te maken. Iedereen heeft daar op z’n tijd wel een keertje last van. Je hebt gewoon even geen lol in de dingen die je anders wel heel plezierig vindt. Houd je dip lange tijd aan? En verergeren je klachten? Word je steeds somberder? En beïnvloedt die neerslachtigheid op den duur je dagelijkse doen en laten? Vind je niks meer leuk en geniet je nergens van? Houden je klachten langer dan twee weken aan? Dan kun je een depressie hebben. Zeker als je tegelijkertijd ook nog andere depressie symptomen ervaart.

7 depressie symptomen

Vraag je je af of je een depressie hebt? Hieronder de meest voorkomende symptomen van een depressie op een rij:

Symptodepressie symptomenom 1: Lusteloos, vermoeid en geen energie hebben

Als je ’s ochtends wakker wordt, heb je geen zin om op te staan. Je bent moe, voelt je futloos en ontbeert de energie om wat dan ook te doen. Eigenlijk zie je als een berg tegen de dag op. Het liefst blijf je in bed. En daardoor voel je je nog ellendiger wat je depressie kan verergeren.

Symptoom 2: Slaapproblemen

Heb je moeite om in slaap te komen? Lig je urenlang te woelen en te piekeren? Val je uiteindelijk in een onrustige slaap? Dat is ook een van de depressie symptomen en kan tot gevolg hebben dat je onvoldoende uitrust. Ook kan het gebeuren dat je juist heel veel slaapt en de hele dag in je bed blijft. Of wel goed inslaapt, maar vroeg wakker bent en dan gaat malen over van alles en nog wat.

Symptoom 3: Concentratieverlies en besluiteloosheid

Het kost je moeite je te concentreren en je aandacht erbij te houden. Bij bijvoorbeeld het lezen van de krant, tv kijken of bij het voeren van een gesprek . Het is alsof alles langs je heengaat en je erg afwezig bent. Ook vind je het moeilijk beslissingen te nemen. Dat kan gaan om welke boodschappen je moet halen, maar ook om meer ingewikkelde zaken. Je ontwikkelt de neiging om alles uit te stellen en komt daardoor nergens meer aan toe.

Symptoom 4: Veel of juist weinig eten

Een van de depressie symptomen is ook problemen hebben met eten. Je eet bijvoorbeeld overmatig veel, omdat dat je tijdelijk een goed gevoel geeft. De extra kilo’s die dit eetgedrag tot gevolg heeft, kan ook je neerslachtigheid weer vergroten. Anderzijds kan de gedachte aan eten je al misselijk maken. Je eet nauwelijks en daardoor verlies je gewicht.

Symptoom 5: Traag of onrustig zijn

Ook trager worden, is een symptoom van een depressie. Zowel in je denken, je reacties als je bewegingen. Ook gebeurt het dat je gedachteloos voor je uit staart. Ook het tegenovergestelde: je onrustig, gespannen en geprikkeld voelen komt voor. Je praat supersnel, kunt niet stilzitten en bent steeds in beweging. Je voelt je gespannen en om futiliteiten word je boos of raak je geïrriteerd

Symptoom 6: Negatief denken

Ben je depressief? Dan denk je nogal eens erg negatief over jezelf. Je vindt dat je bijvoorbeeld dom, lelijk, waardeloos, oninteressant en dergelijke bent. Je negatieve zelfbeeld kan je behoorlijk dwars zitten in je dagelijkse bestaan. Zo kan het ervoor zorgen dat je bang wordt of zelfs enorm angstig. Je gaat plekken en situaties mijden waardoor je in een isolement terecht kunt komen.

Symptoom 7: Denken aan de dood

Depressie symptomen kunnen zich ook uiten in de wens niet langer te willen leven. Omdat je je niet nuttig voelt of het gevoel hebt dat er toch niets verandert in je leven. Die gedachten kunnen je leven ontzettend gaan beheersen.

Kamp je met depressie symptomen? Of heb je er in het verleden last van gehad? Deel je gevoelens, ervaringen en/of vertel hoe je je depressie hebt overwonnen.

 

Lotte Imea

Door

Lotte Imea

op 29 February 2016

Maandag, 29-2-2016. Hallo! Mijn naam is Lotte Imea en ik lijd sinds juni 2015 aan een depressie. Deze depressie is sterker dan ik. Het stoort me dat ik met de depressie niet kan omgaan. Ik voel me uitgeschakeld en verpletterd door het 'monster', dat depressie heet. Het leven van nu is zinloos en leeg geworden. Het ontbreekt me aan kracht en aan zelfvertrouwen, waardoor ik keer op keer aan het opgeven ben. Zonder me af, waardoor ik onzichtbaar ben voor de buitenwereld. Een langdurig isolement verergert de depressie. Verplichtingen, contacten en bepaade zaken, die gedaan moeten worden, kunnen van tijd tot tijd het isolement doorbreken. Om zover te komen, moet ik m'n angst en onzekerheid overwinnen. Heb daar veel moed en energie voor nodig. De keren dat het me met moeite en doorzettingsvermogen lukt, om bij iets en bij iemand aansluiting te vinden en datgene te doen wat gedaan moet worden, dan word ik beloond met lichtpuntjes. Deze lichtpuntjes zijn van korte duur. Ze verdwijnen in de dikke mist, die de depressie doet ontstaan. Het verdwijnen van lichtpuntjes leidt tot wanhoop en uitzichtloosheid. Ik vraag me af of ik de depressie op eigen kracht kan overwinnen. Heb eerder geleerd te vechten en voor mezelf op te komen. Heb me een tijdlang zelf kunnen helpen en heb allerlei problemen overwonnnen. Ook heb ik destijds contole gekregen over wat gecompliceerd is en heb m'n eigen weg door vallen en opstaan kunnen vinden in het leven. De komst van de depressie heeft van deze weg een doodlopende weg gemaakt. Op dat punt loopt alles vast. Zou graag die weg in het mistige en grauwe gebied willen verlaten, om met vertrouwen een zoektocht naar herstelmogelijkheden te kunnen beginnen. Datgene wat ik tot nu toe geprobeerd en ondernomen heb om de depressie te doen verminderen, heeft helaas te weinig opgeleverd. Het weinige dat ik kan bereiken, wordt aanvankelijk als een grote stap voorwaarts, dus als winst ervaren. Winst ebt snel weg en het verlies spoelt aan. Dat verlies moet ik nemen, om vervolgens nieuwe winst te kunnen boeken. Tot zover in beknopte vorm m'n ervaringsverhaal over de depressie, waarmee ik te kampen heb.

Albert Sonnevelt

Door

Albert Sonnevelt

op 6 April 2016

Lieve Lotte, Er zijn veel verschillende vormen van depressie, maar zoals je het omschrijft is er wel professionele hulp nodig om hier uit te komen. Het is zeker mogelijk om een depressie te overwinnen. Het is vaak een combinatie van gesprekstherapie, de juiste medicatie en veel beweging/ zonlicht. Blijf niet te lang rondlopen met je probleem, maar maak vandaag nog een afspraak met jouw huisarts. Veel sterkte, Albert Sonnevelt.

Resi Malecki

Door

Resi Malecki

op 10 July 2017

Maandag 10 juli 2017. Vorig jaar in beknopte vorm mijn ervaringen met een depressie gedeeld. Zie mijn verhaal: 29-2-2016. Ik wil daarop reageren met twee correcties. Heb pas vandaag ontdekt dat twee woorden niet correct zijn. Het gaat om de woorden: BEPAALDE en CONTROLE. Beide woorden missen een letter. Kan nu helaas zelf geen correcties in de tekst aanbrengen, maar hoop hiermee het alsnog te hebben gecorrigeerd. Kan eraan toevoegen dat ik nog steeds lijd aan de depressie. Inmiddels heb ik besloten om me te laten helpen. Hopelijk dat een therapie kan bijdragen tot het overwinnen ervan. Mocht een therapie baten, dan wil ik de ervaringen ermee en de resultaten ervan ook graag met u/jou delen. Wellicht tot dan! Met vriendelijke groet, Lotte Imea.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 July 2017

Hey Lotte, top dat je hulp hebt gezocht. Natuurlijk kun je mij en de andere lezers graag op de hoogte houden. Hartelijke groet en veel succes gewenst, Albert Sonnevelt

Ikke

Door

Ikke

op 5 July 2016

Hoi. Ik ben al bijna 2 jaar in therapie voor mijn depressie, maar de laatste weken heb ik het gevoel dat ik weer helemaal weg val in mijn depressie. Ik zonder mij het liefst helemaal af van de buitenwereld, ik ben de hele dag vreselijk moe, de trap oplopen is al een hele opgave laat staan om om maar iets te doen. Het lukt mij niet om de knop om te draaien, eigenlijk heb ik geen idee hoe het moet....

Jantina

Door

Jantina

op 9 February 2017

Hallo allemaal ben nieuw hier en ik kan me ook nergens toe zetten lig maar wat op de bank wil het liefst niet naar buiten en onder de mensen.....ik herken me hier in vele verhalen

Henny Otto v Viet

Door

Henny Otto v Viet

op 20 October 2017

Mijn doofheid maakt mij ook depressief,dat komt er nog bij! Ga nooit meer ergens heen,mensen praten,enik versta ze alleen als er geen geluid bij is!

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 October 2017

Beste Henny, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Amanda

Door

Amanda

op 27 February 2018

Hoe kom je er aan en hoe kom ik eraf. Ik hoor te bruisen en te genieten. Het enige wat ik doe is me leeg voelen ruzie maken ongelukkig zijn. Ik sleur mn kinderen er in mee en stoot ze af. Ik weet het gewoon niet meer. 😢😢

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 1 March 2018

Beste Amanda, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een specialiseerde arts/therapeut. Ga hiervoor bij je huisarts langs voor een doorverwijzing. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel sterkte! Warme groeten Albert

joyce

Door

joyce

op 20 April 2018

Ben zelf jarenlang zwaar depressief geweest. Op een gegeven moment opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hier heb ik keihard aan alle problemen gewerkt. Na 3 maanden kon ik weer naar huis. Waarom het nu wel lukte en thuis met medicijnen niet is omdat ze me daar begrepen en begrip hadden voor de talloze problemen waar ik mee kampte. Ik voelde me daar gehoord. Na 7 weken kwam bij mij de omslag en begon het steeds beter te gaan. Er rust nog steeds een een taboe op een behandeling in een kliniek. Mij heeft het ontzettend goed gedaan. Ik plukt er iedere dag nog de vruchten van dat ik daar geweest ben. Het heeft mijn leven totaal veranderd. Het gaat heel goed met me. Maar ik ben wel zo eerlijk om te zeggen als je eenmaal depressief bent geweest blijft het op de loer liggen en moet jezelf goed oppassen dat het niet in alle hevigheid terug komt. Tot nu toe kan ik er goed mee omgaan. Het is ondertussen 14 jaar geleden en het gaat nog steeds goed. Voor iedereen die nou een depressie doormaakt; hou moed en zoek de juiste hulp of het nu medicijnen, een psycholoog of een kliniek is. Zoek wat het beste voor je is. Sterkte !!

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 7 May 2018

Hey Joyce, dank voor het delen. Op die manier maken we wereld steeds bewuster over het thema depressie. Hartelijke groeten, Albert

Marco

Door

Marco

op 19 July 2018

M Heb twee jaar geleden burnout gehad door het plotselinge verlies van mijn baan. Met hulp van een psychotherapeut weer aan mijn identiteit kunnen werken, deze was verdwenen. Nu sinds een paar weken lusteloos, niet verdrietig, maar vooral besluiteloos. Alles moet ik wikken en wegen en kom dan uiteindelijk tot niets. Ik word zo moe van mijn eigen gedachten. Verder nog last van schaamte door mijn ontslag. Ik vecht om terug te komen, maar het lukt niet. Heb vier maanden na laatste gesprek opnieuw contact gezocht met de psychotherapeut.

Albert Sonnevelt Team

Door

Albert Sonnevelt Team

op 23 July 2018

Beste Marco, dank voor je reactie. Goed dat je opnieuw contact hebt gezocht met de psychotherapeut. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte gewenst! Hartelijke groet Albert

Patrick Rombouts

Door

Patrick Rombouts

op 8 August 2019

Beste Albert , ik kan mij in de eerste 6 symptomen vinden. Ik loop via Brijder bij een psycholoog. Daar word gedragsanalyse gedaan. Heb je nog ideeen voor mij welke weg ik nog meer kan bewandelen of moet ik het juist houden bij deze persoon waar ik wel tevreden over ben. grt.Patrick

Reactie plaatsen